Om att förebygga normbrytande beteende
HeLa Barn
Projektet HeLa Barn (He = Helsingborg, La = Landskrona) syftade till att utveckla ett bredare allmänt preventivt stöd för förskolor i arbetet med att förebygga normbrytande beteende. Det syftade också till att förebygga att normbrytande beteende utvecklas eller förstärks i förskolan. HeLa Barn pågick under tidsperioden 2015.09.01 – 2018.02.28.
Identifiera och förebygga normbrytande beteende hos barn i förskolan
Behoven som låg till grund för HeLa Barn kom från förskoleverksamheterna i både Helsingborg och Landskrona. I båda städer fanns ett behov av stöd för att hantera olika beteenderelaterade problem i förskolans barngrupper. Det fanns även ett behov av ökad kunskap om vad normbrytande beteende är och innebär samt hur det kan identifieras och förebyggas. I projektet HeLa Barn utvecklades och testades en arbetsmetod för att jobba på gruppnivå med att identifiera och förebygga normbrytande beteende hos barn i förskolan. Den testades på fyra pilotförskolor, två i Helsingborg och två i Landskrona. Läs mer om projektets genomförande och utvärderingsresultat i “HeLa Barn - slutrapport”.
Rapporter
2018-07-11
”Vi såg redan i förskolan att det skulle gå snett för det barnet…”. Detta har vi hört sägas i samhällsdebatten under flera decennier. Forskning visar att genom tidiga insatser så går det att vända en nedåtgående spiral för barn i riskzon att utveckla normbrytande beteende i tidig ålder. Trots det finns det ännu många barn som tidigt visar varningstecken och som hamnar snett fastän det kanske hade kunnat undvikas. Det ställer dock krav på att vi samlar våra resurser runt de här barnen så att vi använder våra olika kompetenser och erfarenheter på ett sätt som gör en positiv skillnad. HeLa Barn projektet och dess strukturerade arbete på gruppnivå var ett försök till just detta. Projektet pågick under 2015-2018. Under projekttiden utvecklades och testades en arbetsmetod för att på grupnivå dentifiera och förebygga normbrytande beteende hos barn i förskolan. Här kan du läsa mer om projektet och dess utvärderingsresultat samt ta del av hur arbetsmetoden konkret geomfördes och gick till.