Starka

Starka genomfördes som ett PART-projekt under 2017 och 2018 och är numera en del av Fritid Helsingborgs ordinarie verksamhet. Starka är en satsning för att stärka unga personers fysiska och psykiska hälsa genom gruppträning tillsammans med andra. Satsningen var ett samarbete mellan Skåneidrotten (RF SISU Skåne), Helsingborgs stad (elevhälsan, närvaroteamet, socialförvaltningen) Landskrona stad (elevhälsan, individ- och familjeförvaltningen), Friskis&Svettis i Landskrona respektive Helsingborg samt Första linjen.

Satsning för att stärka unga tjejers fysiska och psykiska hälsa

Starka är en träningsgrupp som träffas 15 gånger per termin och vände sig till ungdomar i högstadiet. Gruppen provar på olika former av fysisk aktivitet och har föreläsning om mental träning och kost. Uppföljningen av projektet i Helsingborg och Landskrona visade att deltagarna var positiva till formen och skulle rekommendera gruppen till andra. De såg också mycket positivt på att ingå i en grupp med endast tjejer, träffas varje vecka och att gruppen leds av en ledare. Flera av ungdomarna ville fortsätta träna efter Starka. För att göra satsningen hållbar leddes gruppen av en fritidsledare från Fritid Helsingborg och en ledare från Friskis. Starka fanns endast i Landskrona under projekttiden.

Starka var ett deluppdrag i paraplyprojektet PSHOUT som du kan läsa mer om här.

Rapporter

2019-09-04

Under sommaren 2017 påbörjade PART och Skåneidrotten ett samarbete genom Skåneidrottens satsning Starka tjejer (benämns här efter Starka) med målet att stärka unga inaktiva tjejers fysiska och psykiska hälsa. Starka är en träningsgrupp för unga i åldern 12-16 år som vill komma igång med fysisk träning. Gruppen träffas vid 15 tillfällen (1ggr/v) och får prova på olika formera av fysisk träning. Två föreläsningar (rörelsens effekter på ditt mående samt kost) med inslag av praktiska övningar ingår vid två tillfällen. Starka startade som ett delprojekt i PARTs övergripande uppdrag att arbeta för att motverka uppkomsten av psykisk ohälsa bland barn och unga. Övriga samverkansparter i projektet har varit Friskis&Svettis Helsingborg, Friskis&Svettis, Landskrona, elevhälsan Helsingborg, elevhälsan Landskrona, Närvaroteamet Helsingborg, Individ- och familjeförvaltningen Landskrona, Socialförvaltningen Helsingborg samt BUP första linjen.