En hälsofrämjande och preventiv insats
YAM – Youth aware of mental health
Det övergripande syftet med att implementera Youth aware of mental health (YAM) var att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa bland unga i Landskrona stad.
Projekt – Implementering av YAM
YAM-projektet var en hälsofrämjande och preventiv insats med syftet att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordshandlingar och som nu är implementerat i alla kommunala grundskolor i Landskrona. Det är ett program för skolelever som främjar diskussion, utvecklar ungas färdigheter för att möta livets svårigheter och ger ökad kunskap om psykisk hälsa. Programmet har visat sig vara effektivt i en studie av Karolinska Institutet bland drygt 11 000 skolelever i tio EU-länder.
YAM har under tre års tid genomförts som en pilot och som ett forskningsprojekt på skolor i Stockholmsområdet. Fr.o.m. 2019 erbjuds YAM övriga kommuner i landet i större skala än tidigare. Region Skåne samordnar arbetet med YAM regionalt inom ramen för ”Handlingsplan för suicidprevention i Skåne”.
Det övergripande syftet med att implementera YAM var att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa bland unga i Landskrona stad. Implementeringen av YAM syftade också till att öka ungdomars förutsättningar för att kunna gå ut skolan med godkända betyg. Sistnämnda har sin utgångspunkt i sambandet mellan goda skolresultat och psykisk hälsa.
Uppstarten av Landskronas arbete med YAM organiserades i form av ett PART-projekt som syftade till att ta ett helhetsgrepp om implementeringen och fånga upp lärdomarna från det arbete som gjordes.
Projektet pågick under tidsperioden 2019.01.01 – 2021.06.30.
Samverkanspartner: Region Skåne, Karolinska Institutet, ideella föreningar samt utbildningsförvaltningen, individ- och familjeförvaltningen och folkhälsosamordnare i Landskrona stad
Rapporter
2020-08-18
Hösten 2018 fattade Landskrona stad beslut om att implementera YAM - Youth Aware of Mental health, som en del i åk 8 på samtliga fem kommunala högstadieskolor i staden. I samband med att läsåret 2019/2020 avslutades så hade YAM genomförts en gång på varje berörd skola. Den här rapportens syfte är att ge en övergripande sammanfattning av hur eleverna uppfattade YAM samt belysa deras uppföljningssvar ur olika perspektiv. I rapportens bilagor återfinns sammanställningar från uppföljningarna i sin helhet.
2021-08-24
Hösten 2018 fattade Landskrona stad beslut om att implementera YAM - Youth Aware of Mental health, som en del i åk 8 på samtliga fem kommunala högstadieskolor i staden. Under läsåret 2020/2021 genomfördes YAM en gång på varje berörd skola. Den här rapportens syfte är att ge en övergripande sammanfattning av hur eleverna uppfattade YAM samt belysa deras uppföljningssvar ur olika perspektiv. I rapportens bilagor återfinns sammanställningar från uppföljningarna i sin helhet.
2021-08-24
I samband med att läsåret 2020/2021 startade fick PART i uppdrag att följa upp YAM med eleverna i åk 9 i syfte att se om YAM ger effekt på längre sikt. I den här rapporten sammanfattas resultaten från den uppföljningen. Rapporten innehåller också en kort sammanfattning av vad som framkom i uppföljningarna läsåret innan, när dessa elever gick i åk 8 och precis hade deltagit i YAM.