Ett arbete om existentiella hälsa

Snacka om livet (SOL)

Snacka om livet (SOL) är ett projekt som syftar till att öka barn och ungas existentiella hälsa.

Om projektet
SOL:s verktygslåda
SOL:s delprojektledare
Om existentiell hälsa
Rapporter

Om projektet

Både världshälsoorganisationen (WHO) och forskning lyfter fram vikten av att ta den  existentiella dimensionen av hälsa i beaktande, eftersom den har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Snacka om livet (SOL) är ett projekt som syftar till att öka barn och ungas existentiella hälsa genom att lyfta fram den här dimensionen, som av Uppdrag psykisk hälsa inom Sveriges kommuner och regioner har beskrivits som en outnyttjad hälsoresurs. Projektets mål är att (1) skapa förutsättningar för att barn och unga ska kunna reflektera och samtala om existentiella frågor och (2) rusta vuxna och verksamheter som möter unga att möjliggöra och underlätta för dessa samtal. SOL genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden och pågår som PART-projekt under tidsperioden 2022.01.01 – 2024.12.31.

Utgångspunkten för SOL är att samtal om existentiella frågor bidrar till att normalisera livets- upp och nedgångar samt ge olika perspektiv på vad det innebär att vara människa. Det är också ett sätt att stärka och rusta förmågan att utveckla gynnsamma strategier för att hantera livet. Grunden för arbetet i SOL är ungas behov av arenor för att prata om livsfrågor. Ett behov som tydligt framkom den förstudie som föregick SOL. Projektet har genomförts tillsammans med elevhälsa, skola, bibliotek och fritidsverksamhet i Helsingborg samt med tidiga främjande insatser för barn, unga och föräldrar i Landskrona. Delprojektledare har drivit utvecklingsarbetet inom respektive verksamhet och stöttat varandra i att nå ut till barn och unga med de initiativ och forum som skapats. Ungas kunskaper, delaktighet och erfarenheter har varit centrala resurser i arbetet med Snacka om livet, liksom samarbeten med ett stort antal samhällsaktörer och organisationer som har bidragit till projektets mål.

När Snacka om livet avslutas fortsätter de verksamheter som haft delprojektledare att arbeta med hela eller delar av den verktygslåda som tagits fram för att främja samtal om livsfrågor bland unga. Verktygslådan sprids även brett, både lokalt, regionalt och nationellt. Inom elevhälsan i Helsingborg och Helsingborgs bibliotek blir arbetet som gjorts under projekttiden framöver en del av den ordinarie, löpande verksamheten.

Under fliken SOL:s verktygslåda kan du läsa mer om och ladda ner allt det konkreta samtalsmaterial som tagits fram under projekttiden.

Under fliken SOL:s delprojektledare hittar du tips och reflektioner från projektets delprojektledare samt deras respektive kontaktuppgifter.

Under fliken Rapporter hittar du projektrapporterna till Allmänna arvsfonden, där du kan läsa mer om det konkreta arbete som genomförts samt om projektets erfarenheter och lärdomar. Här finns även studentuppsatser som skrivits i samarbete med Snacka om livet, med fokus på temat existentiell hälsa.

SOL:s verktygslåda

Under projektets gång identifierades tidigt ett behov av stödmaterial för att underlätta för barn och unga att prata om livsfrågor i olika sammanhang och forum. Därför har allt arbete som utförts under projekttiden paketerats i en verktygslåda, där du hittar konkreta och praktiska material som inte kräver någon längre förberedelsetid. Verktygens syfte är att göra det enkelt att komma igång med samtal genom att erbjuda samtalsstartare och tydliga tillvägagångssätt för ”hur” dessa samtal kan skapas. På bilden nedan finns en sammanfattning av allt material i verktygslådan. Under bilden hittar du korta beskrivningar av materialen samt länkar till printfiler (för utskrift från egen dator) och tryck filer (för tryck hos ett tryckeri).

Livet i bilder

Dessa bilder är tänkta som underlag för reflektion och samtal kring livet, både i grupper och i enskilda samtal. Bilderna kan användas på olika sätt, ett kan vara att låta varje person i en grupp välja två kort, ett som symboliserar något positivt och härligt i livet och ett som symboliserar något jobbigt eller utmanande. Varje person visar sedan sina bilder och berättar om sitt val. Korten kan också användas som en hjälp att svara på frågor såsom: Hur mår jag idag? Vad har jag tänkt på den senaste veckan? Vad är viktigast för mig just nu?

Livet i bilder - printfiler. OBS! Använd skrivarinställingen dubbelsidig utskrift/vänd längs kortsidan

Livet i bilder - tryckfiler: framsidor baksida

Samtalskortlek - framtagen av unga

Denna kortlek är skapad för att inspirera till meningsfulla samtal och utforskande diskussioner om livet. Innehållet i kortleken består av oavslutade meningar som har tagits fram av ungdomar i Helsingborgs stad. Syftet med kortleken är att den ska fungera som samtalsstartare kring teman som unga lyfter fram som viktiga att prata om i livet.

Samtalskortlek – framtagen av unga, printfiler. OBS! Använd skrivarinställingen dubbelsidig utskrift/vänd längs kortsidan

Samtalskortlek – framtagen av unga, tryckfiler: framsidor baksida

Snacka om livet – unga röster om viktiga samtalsämnen

I detta kompendium återfinns allt det material vi fick del av från ungdomar i samband med framtagandet av ”Samtalskortlek – framtagen av unga”. Här återfinns både de oavslutade meningar som valdes ut till samtalskortleken och de oavslutade meningar som inte fick plats i kortleken. De presenteras både var för sig och gemensamt, tematiserade under 8 olika rubriker

 Ladda ner kompendiet här

Samtalskortlek – från SOL:s förstudie

Denna kortlek med oavslutade meningar togs fram av vuxna under SOL:s förstudie, som ett sätt att hjälpa ett samtal om livet på traven. Kortleken blev väldigt populär och inspirerade till framtagandet av ”Samtalskortlek – framtagen av unga” ovan.

Samtalskortlek – från SOL:s förstudie, printfiler. OBS! Använd skrivarinställingen dubbelsidig utskrift/vänd längs kortsidan

Samtalskortlek - från SOL:s förstudie, tryckfiler framsidor baksida

Det goda samtalet om livet – röster från unga

I detta kompendium presenteras både resultaten från och upplägget för fyra workshops som genomfördes under SOL tillsammans med Ung fritid/Ungt inflytande Helsingborg, ungdomsrådet i Helsingborg samt den ideella organisationen Youth 2030. Totalt 27 ungdomar i åldern 14-18 år deltog. Syftet med workshopparna var att samla ungas perspektiv och tankar kring hur det goda samtalet om livet ser ut och vad som är viktigt för att ett sådant samtal ska kännas bra.

Ladda ner kompendiet här

Inspirationsbank

I den här inspirationsbanken hittar du förslag och tips i form av incheckningsfrågor och övningar som kan användas för att stimulera och väcka samtal kring existentiella frågor. Den är framtagen tillsammans med den ideella organisationen Youth 2030 och utgår från erfarenheter från Youth 2030 samt från Ung fritid Helsingborg.

Ladda ner inspirationsbanken här

Snacka om livet med barn och unga – Helsingborgs bibliotek

Här delar Helsingborgs bibliotek med sig av erfarenheter och konkret upplägg på aktiviteter som genomförts på biblioteken för att möjliggöra existentiella samtal för barn och unga.

Snacka om livet med barn och unga – Helsingborgs bibliotek, printfil

Snacka om livet med barn och unga – Helsingborgs bibliotek, tryckfil

Sånt är livet (SÄL)

Här får du en överblick av Helsingborgs elevhälsas värdegrundsmaterial SÄL, som syftar till att rusta elever för livet genom samtal, reflektioner och olika övningar som rör psykisk, fysisk, social och existentiell hälsa. I dokumentet finns en länk vidare till de 14 olika teman som SÄL består av inklusive powerpointbilder, konkret upplägg, information och talmanus,

Läs mer och ta dig vidare till materialet här

Snacka om livet på gymnasiet

I detta material presenteras åtta konkreta lektionsupplägg för samtal om existentiella frågor riktade till ungdomar i gymnasieåldern. Materialet riktar sig främst till mentorer och lärare på gymnasieskolor och kan användas både som ett mentorstidsmaterial och som ett fördjupningsmaterial till ämnesstudier i sociologi, religion, psykologi, filosofi, historia samt samhällskunskap. Det kan också användas som underlag för samtalsgrupper om existentiella frågor utanför skoltid.

Snacka om livet på gymnasiet, printfil

Snacka om livet på gymnasiet, tryckfil

Våga ta de existentiella samtalen med barn och unga – material för arbetsgrupper

Detta är ett stödmaterial för arbetsgrupper och verksamheter som vill möjliggöra för barn och unga att prata om existentiella frågor. Det innehåller samtals- och reflektionsövningar, kan användas flexibelt och kräver endast förberedelser i form av att avsätta tid för samtal.

Våga ta de existentiella samtalen med barn och unga – material för arbetsgrupper, printfil

Våga ta de existentiella samtalen med barn och unga – material för arbetsgrupper, tryckfil

Några modeller och verktyg för existentiella samtal - en översikt

I den här översikten hittar du ett urval av samtalsverktyg som kan fungera som stöd för samtal om livet, utöver de vi har utvecklat inom SOL.

Ta del av översikten här

SOL:s delprojektledare

Under projekttiden arbetade fem delprojektledare med att undersöka, utveckla, testa och följa upp arbete för att på olika sätt möjliggöra ungas samtal om existentiella frågor. Nedan finns deras kontaktuppgifter och de material i SOL:s verktygslåda som de ansvarat för att ta fram. Kontakta dem gärna om du har frågor! Under varje delprojektledares kontaktuppgifter kan du också klicka dig vidare och ta del av vad de arbetat med lite mer specifikt under projekttiden. Där delar de också med sig av tips till dig som vill möjliggöra ungas samtal om livet samt reflektioner kring arbete med ungas existentiella hälsa. Allt baserat på erfarenheterna från arbetet i SOL.  Både tips och texter är skrivna i november 2024.

Johanna Olsson, socialrådgivare Team tidiga insatser, Landskrona stad

Kontaktuppgifter: johanna.l.olsson@landskrona.se

Ansvarat för framtagandet av SOL-materialen: Våga ta de existentiella samtalen med barn och unga – material för arbetsgrupper samt Några modeller och verktyg för existentiella samtal – en översikt.

Läs mer om Team tidiga insatsers arbete i SOL och ta del av Johannas tips och reflektioner här

 

Silvana Jönsson, skolkurator grundskolan, elevhälsan i Helsingborg stad

Kontaktuppgifter: silvana.jonsson@helsingborg.se

Ansvarat för framtagandet av SOL-materialet Sånt är livet (SÄL).

Läs mer om elevhälsans arbete i SOL och ta del av Silvanas tips och reflektioner här

 

Mee Årefors, bibliotekarie Helsingborgs bibliotek

Kontaktuppgifter: mee.arefors@helsingborg.se

Ansvarat för framtagandet av SOL-materialet Snacka om livet med barn och unga – Helsingborgs bibliotek.

Läs mer om Helsingborgs biblioteks arbete i SOL och ta del av Mee:s tips och reflektioner här.

 

Robert Westin, gymnasielärare Olympiaskolan Helsingborg

Kontaktuppgifter: robert.westin@helsingborg.se

Ansvarat för framtagandet av SOL-materialet Snacka om livet på gymnasiet

Läs mer om SOL-arbetet på Olympiaskolan och ta del av Roberts tips och reflektioner här.

 

Christer Hagström, fritidsledare Ung fritid Helsingborg

Kontaktuppgifter: christer.hagstroem@helsingborg.se

Ansvarat för framtagandet av SOL-materialen: Samtalskortlek – framtagen av unga, Inspirationsbank, Snacka om livet – unga röster om viktiga samtalsämnen samt Det goda samtalet om livet - unga röster om viktiga samtalsämnen.

Läs mer om Ung fritids arbete i SOL och ta del av Christers tips och reflektioner här

Om existentiell hälsa

I regeringens uppdrag till Folkhälsomyndigheten att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken (april, 2024) beskriv existentiell hälsa såhär:

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) inbegriper hälsobegreppet förutom fysiska, mentala, sociala och ekologiska aspekter, även andliga och existentiella aspekter. Existentiell hälsa kan beskrivas som förmågan att tro på, ta vara på, förhålla sig till och känna meningsfullhet med livet. Enligt WHO omfattar begreppet existentiell hälsa bl.a. dimensioner av harmoni och inre lugn, sammanhang, helhet, tillit och förhoppning och är en viktig del i varje persons möjlighet att förhålla sig till sin omgivning, möta motgångar och uppleva livskvalitet och välbefinnande, inte minst psykiskt välbefinnande.”

Inom forskning finns flera olika definitioner av vad begreppet existentiell hälsa är och innebär.  Den definition som Snacka om livet (SOL) utgått från är att existentiell hälsa är: ”De sammantagna processerna av grundläggande tankar, handlingar och känslor när människan förhåller sig till livets olika situationer i relation till sig själv, sin omgivning och högre uppfattningar. (Kostenius & Melder 2013)”.

Under förstudien som föregick SOL så arbetade PART tillsammans med ungdomar för att klarspråka och förtydliga vad existentiell hälsa handlar om och innebär. Arbetet utgick från forskaren Cecila Melders avhandling från 2011 där hon identifierar åtta dimensioner som sammantaget beskrivs ligga till grund för vad som utgör existentiell hälsa (Melder, Cecilia 2011, Vilsenhetens epidemiologi – en religionspsykologisk studie i existentiell folkhälsa, Uppsala universitet). PART:s arbete med ungdomarna mynnade ut i att dessa åtta dimensioner blev fem: känsla av mening, sammanhang, tillit, helhet och hopp. Dessa fem har under SOL-projektet använts för att övergripande förklara vad existentiell hälsa handlar om.

Rapporter

2022-03-01

Under 2020-2021 genomfördes Snacka om livet (SOL) som en pilot och förstudie med syfte att undersöka och testa arbete med ungas existentiella hälsa på olika arenor. Resultatet ledde fram till beslutet att vidareutveckla och skala upp arbetet med att stärka ungas existentiella hälsa, som ett sätt att främja psykisk hälsa. Sedan 2022.01.01 genomförs SOL som ett PART-projekt med stöd från Allmänna Arvsfonden. PART-projektet pågår fram till 2024-12-31.

2023-01-30

I den här återrapporteringen till Allmänna Arvsfonden kan du ta del av arbetet som genomfördes under Snacka om livets första projektår .

2023-11-29

Denna C-uppsats om existentiell hälsa skrevs under vårterminen 2023 av studenterna Karin Grolander och Sabina Marginean på folkhälsoprogrammet vid Högskolan i Kristianstad. I uppsatsen genomförs kvalitativa, semi-strukturerade intervjuer med 12 ungdomar i åldern 15-20 år som är engagerade i tre olika trossamfund. Detta utifrån syftet att studera troende ungdomars tankar kring förutsättningar (betydelsefulla personer och arenor) för samtal om existentiell hälsa.

Intervjudeltagarna lyfter familjen, kompisar och ungdomsledare inom trossamfunden som betydelsefulla personer, och dit ungdomarna gärna vänder sig för att samtala om existentiella frågor. Samtalsarenor som tillhandahåller möjligheten för existentiella samtal, är inom de olika trossamfunden. Resultatet visar också att ungdomarna efterfrågar fler möjligheter till samtal och då gärna på trygga och lugna platser samt i skolan. Ungdomar som tillhör ett trossamfund har en självklar plats som möjliggör för existentiella samtal. För att skapa förutsättningar för samtal för samtliga ungdomar, ses skolan kunna bli en värdefull resurs. Detta för att främja den existentiella hälsan och således även den psykiska hälsan, samt för att bryta den negativa trenden med ökad psykisk ohälsa.

Uppsatsen har genomförts kopplat till PART:s arbete i Snacka om livet (SOL).

2024-02-01

I den här återrapporteringen till Allmänna Arvsfonden kan du ta del av arbetet som genomfördes under Snacka om livets andra projektår